Dry needling is een evidence based nieuwe behandelmethode. Bij dry needling worden bepaalde spieren, die verantwoordelijk zijn voor uw pijn, met een fijn naaldje aangeprikt. Dit heeft als doel om de triggerpunten in deze spieren snel en langdurig te ontspannen.

Een triggerpunt is een verkrampt deeltje van een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak uitstralende pijn in een bepaalde zone veroorzaakt. Dit kan ook stijfheid en een bewegingsbeperking geven.

Triggerpunten kunnen zowel acuut als chronisch ontstaan. Een verkeerde houding, overbelasting van bepaalde spieren, langdurig dezelfde houding aanhouden, bv achter een computer, zijn veel voorkomende oorzaken van triggerpunten.

Ook stress kan hier een rol in spelen.

Het aanprikken van de spier voelt u bijna niet. Als het triggerpunt aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan (=local twitch response). Dat geeft kortdurend een soort 'krampgevoel'. Daarna zal de spier ontspannen en kan u vaak al onmiddellijk gemakkelijker bewegen. Na de behandeling is het normaal dat de behandelde spier nog wat stijf en/of vermoeid aanvoelt, maar meestal is dit van korte duur.